Wadlopen in Nederland

wadlopen_in_nederland_resized_600_400Een ieder heeft wel eens gehoord van wadlopen, maar er zijn niet veel mensen die kunnen zeggen dat ze het eens hebben gedaan. Speciaal voor die mensen zal dit artikel uitleggen wat wadlopen precies inhoudt, hoe en waar je het kunt doen en voor wie het bestemd is.

Wadlopen is een leuke sport die alleen mogelijk is bij laag water. Als het zeewater laag is, komen er stranden bloot te liggen, die wadden worden genoemd. Wadlopen is het lopen op deze wadden. Het is in de jaren 60 ontstaan als wintersport met een toch over het ijs naar het eiland Schiermonnikoog. Tijdens het wadlopen passeer je zandbanken, slikvelden en diepe geulen .

Wadlopen wordt gedaan op stranden met wadden. Een zeer bekend strand waar deze sport wordt uitgeoefend, is het waddenstrand die zich bevindt in de Waddenzee. De Waddenzee is een zeer ondiepe zee die bestaat uit zand en wadden, doorkruist door kanalen. Als gevolg van het getij komen de wadden tevoorschijn.

Wadlopen is geschikt voor mensen vanaf 12 jaar die gezond zijn en in goede fysieke conditie verkeren. Tijdens het lopen kun je tot je knie of middel doorzakken in het slik, vandaar dat het niet geschikt is voor kinderen. Ook is het niet toegestaan honden mee te nemen.

Tijdens het wadlopen is het verstandig om een zwembroek of korte broek aan te doen, omdat het moeilijker is om te lopen met een lange broek. Doordat je in de zee loopt is het kouder dan op het land en is het aangeraden om je warm te kleden. Het best kun je een t-shirt, trui en windjack aandoen. Het is beter dat je het te warmt hebt in plaats van te koud.Aan je voeten kun je het best sokken met surfschoenen of hoge basketbalschoenen aandoen. Lage schoenen kun je kwijtraken, omdat ze blijven steken in het slik.